Instruccions pel pícnic

Conjunt d'instruccions que us anem piulant pels nostres comptes de twitter, mastodon i al nostre canal de telegram.

Estigueu al cas per quan fem la convocatòria final.

Piulada de presentació - 11/9 Us presentem una iniciativa ciutadana per a la celebració d’un pícnic reivindicatiu. Com bé sabeu, els pícnics se celebren en grup, asseguts a terra amb una cistella amb prou menjar per a passar unes quantes hores. O dies. Seguirem informant. https://picnicxrepublica.org

12/9 A partir d’avui, cada dia us anirem informant de diversos aspectes de la proposta que us farem pròximament, que us ha d’ajudar a decidir-vos a participar-hi i a preparar-vos per les diferents tasques que hi haurà. Llegiu el nostre manifest al web https://picnicxrepublica.org

13/9 La proposta, o propostes, que us farem tindrà diverses tasques, graus d’implicació i riscos referits a l’organització i participació del pícnic o pícnics. Tothom hi serà convidat i tothom hi podrà trobar el seu lloc. Entre tots i totes ho farem. Serà una feina d’equip.

14/9 És important tenir clar que com més gent siguem, més profit en traurem i que ningú se n’haurà de veure exclòs, li agradin els lliris o les roses més punxegudes. La defensa nacional requereix el compromís de tothom i la unitat del poble per sobre de tot. Donem-ne exemple.

15/9 Per acabar aquesta part introductòria: la nostra és una proposta de lluita no violenta, però lluita. Perquè és la que ens dóna més força. Formem-nos i preparem-nos. Que quan arribi el dia sapiguem canalitzar el nostre coneixement. Tenim poc temps. I tenim pressa.

16/9 Comencem les piulades pràctiques. La lluita no violenta posa en evidència el nostre enemic, i el debilita, però encara pot fer mal i hem d’aprendre a cuidar-nos. La lluita pot ser llarga. No cremem totes les naus el primer dia. Primera norma: cuidem-nos els uns als altres.

17/9 Cuidem-nos: no anem mai sols, sempre en grup. Som més forts quan som molts i fem pinya. Si podem, agafem-nos tot entrellaçant els braços i seiem a terra. Drets som molt més vulnerables. Si som pocs i l’envit és inevitable, canviem de lloc i tornem a començar. Be water!

18/9 Evitem el reconeixement: l’adversari intentarà deixar-nos fora de combat mitjançant la repressió i la por. Podem posar-li-ho difícil si li impedim que ens pugui reconèixer. Aquest és un tema sensible per algunes persones, però us mostrarem maneres efectives i imaginatives.

19/9 Roba: evitem vestir roba llampant o molt característica. Portem roba de recanvi i ens canviem quan acabi l’acció o ens rellevin. Millor robes fosques i còmodes, sense distintius fàcilment identificables. Evitem caputxes: amaguen els auriculars dels infiltrats.

20/9 Protegim la nostra identitat: les tecnologies de reconeixement facial actuals són molt eficaces, però es poden esquivar amb imaginació. Una opció: pintar-nos la cara amb patrons geomètrics. Vegeu-ne alguns exemples: https://cvdazzle.com

21/9 Altres opcions de protecció d’identitat: podem aprendre d’altres lluites tot utilitzant les seves tècniques. Això també reforça la imatge internacional de la nostra. Per exemple: podem usar mascaretes que tapen boca i nas com les que s’usen a Hong Kong

Màscares en un pícnic a Hong Kong

23/9 També ens podem protegir escollint molt bé en quina línia d’acció volem participar i tenint clars els riscos implícits en cada una d’elles. Tothom hi té cabuda. Tothom hi té una tasca a fer. No ens sentim obligats a fer més del que ens veiem capacitats. Som un equip.

Coordinació en acció

24/9 Avui toca començar a empoderar-nos de nou: quan no permetem que la por ens paralitzi, el nostre adversari és més dèbil, i nosaltres som més a prop del nostre objectiu.

25/9 Quan es facin les convocatòries (aviat), evitem les accions individuals i treballem en equip: som més poderosos i estem més segurs. Respectem-nos mútuament, encara que no estiguem sempre d’acord. La divisió ens afebleix.

26/9 📱📱Abans d’anar a una acció esborreu els missatges, poseu contrasenya alfanumèrica, no de gest, i recordeu que si us el requisen, no teniu cap obligació legal de donar la contrasenya a ningú per desbloquejar-lo, i si aneu en grup (feu-ho) no cal que tots els porteu.📱📱

27/9 📱📱Malgrat tot, el mòbil pot ser una eina de denúncia molt eficaç: feu fotos i vídeos de tot allò que us sembli rellevant i millor si useu serveis que permeten pujar les imatges a internet al mateix moment per evitar ningú les esborri: Tumblr, Whatsapp, Telegram, Periscope.📱📱

29/9 Stellan Vinthagen ens deia ahir sobre les accions: s’assagen, es creen i formen equips d’afinitat (un d'ells d'autodefensa), cal disciplina, pautes d’acció (imprescindibles!) i intel·ligència i han de ser massives, tot dins una estratègia general. Cal aprendre dels experts!

30/9 Pautes d’acció: descriuen els límits en els quals s’ha de desenvolupar l’acció i serveixen per garantir una mínima seguretat per a tothom. Han de ser conegudes, acceptades i respectades per tothom. Si no hi esteu d’acord, la recomanació és afegir-se a una altra acció.

1/10 Fa dos anys vàrem aprendre que exercir el dret de decidir el nostre propi futur i el dels nostres fills té un preu. Però també vàrem sentir la satisfacció que dóna defensar-lo. Només tenim dues opcions: exercir-lo, i defensar-lo, o no fer-ho. Què triarem?

2/10

Creeu equips d’afinitat amb les vostres amistats, formeu-vos junts, acordeu quines tasques fareu durant l’acció i, en acabat, feu-ne una avaluació en grup. Vegeu alguns exemples de feines en equip que podeu fer, dins i fora de l’acció:

Equip de gravació de l'acció
Formeu un equip de persones per a gravar en vídeo i fer fotos de l'acció. Useu el material obtingut per a internacionalitzar l'acció i com a suport de denúncia posterior en cas d'abusos. Vegeu-ne un infogràfic de com us podeu organitzar: https://es.witness.org/portfolio_page/infografico-cobertura-de-protestas/
Taller de cartelleria
Creeu cartells nous i originals, o imprimiu els que puguin proveir les diferents organitzacions, i repartiu-los als participants durant l'acció. Si la naturalesa de l'acció ho permet, també podeu organitzar un taller de cartelleria en la mateixa acció i convertir-lo en part de l'acció: porteu material (paper, cartró, eines de dibuix i pintura) per a fer els cartells entre uns quants participants de l'acció.
Equip de periodistes
Teniu formació periodística? Formeu un equip per preparar material que es pugui usar en una campanya d'internacionalització de l'acció. No us quedeu només en l'anglès: desmentir la caverna mediàtica de l'adversari també és campanya d'internacionalització. Creeu un canal de distribució d'aquest material i gestioneu-lo en equip, com fan la gent de Kwan Kung Temple o Guardians of Hong Kong
Equip de dissenyadors
Teniu formació en disseny gràfic? Creeu infografies en diversos idiomes per ajudar a internacionalitzar el procés i dissenyeu cartells per l'acció. Creeu un canal de distribució d'aquest material i gestioneu-lo en equip, com fan la gent de Anti-Extradition Promo Channel
Equip d'informàtics
Teniu formació en informàtica? Ajudeu els altres grups a creear les eines per a donar a conèixer la feina que fan.
Equip d'avituallament
Si es preveu que l'acció duri moltes hores o es fa a l'aire lliure en condicions atmosfèriques adverses, organitzeu l'avituallament: menjar, beguda, roba d'abric, plàstics per la pluja, etc.
Apunteu-vos a un equip ja format
Els catalans fem coses, deia un savi que ha ajudat molt a la causa, i tenim sempre molta iniciativa. Busqueu grups d'afinitat ja creats, en els quals creieu que podeu aportar la vostra experiència, i col·laboreu-hi.

Finalment, feu servir eines com el Fòrum Republicà per ajudar-vos en l'organització del grup i compartir idees.

3/10 Recordeu que la repressió ens beneficia perquè posa en evidència el nostre adversari. Aprofitem-ho. La repressió fa por. La por és normal i necessària: ens permet estar alerta. Els valents no són qui no tenen por, sinó qui no permeten que els paralitzi i segueixen la lluita.

4/10 Estigueu atents a les convocatòries, sí, però no deixeu de tenir iniciativa. Recordeu que ens coneixen perquè els catalans «fem coses». Fem-les! Aviat us informarem de què us oferim per afavorir la vostra iniciativa. Aneu fent el vostre grup d’afinitat per fer un pícnic!

5/10 Desobediència civil: La desobediència és l’actitud clau de la transformació social. No hi ha cap poder establert que pugui fer res sense la col·laboració de la gent. Els governants no tenen un poder intrínsec: tenen el poder que nosaltres els hi atorguem.

6/10 Lluita noviolenta: és una forma d’actuar per afrontar conflictes que vol ser més ètica i efectiva que la violència. Es basa en la força de la gent instruïda, activada i organitzada, la força del poble, amb un objectiu, una causa veritable, compartit.

7/10 Pilars de poder de l’adversari: Tots els règims s’assenten sobre la base d’uns pocs pilars (ideològic, polític, judicial, policial, fiscal, productiu, financer, mediàtic...) si es fa la pressió necessària sobre un d’ells, tot l’edifici pot acabar caient.

8/10 Èxit de la noviolència: Els mètodes noviolents tenen un potencial molt major per promoure la participació massiva i transversal de la població en comparació amb els conflictes armats, fins a 11 vegades més!
➡️Decàleg B de Lluita No Violenta

9/10

Cal tenir clars els nostres drets en cas d’actuació policial a peu de carrer, escorcoll o maltractament policial i detenció. Mantinguem sempre la calma i sentim-nos orgullosos i orgulloses de defensar els drets humans i combatre la injustícia.

📃➡️ Consells legals
📃➡️ Decàleg 8: Preparar-se per la presó.